DIY sengegavl med ulltrekk

Selv den enkleste sengen (som min) ser mer fancy ut med en fin sengegavl. Jeg har valgt å bruke et tykt ullstoff med overtrekte knapper i samme stoff på min versjon. Det hele er veldig enkelt å sette sammen, men effekten er stor.

Fortsett å lese fremgangsmåten for hvordan jeg gjorde det, og rop ut dersom noe er uklart.

Verktøy

 • — En kraftig stiftemaskin
 • — Metermål
 • — Blyant
 • — Sag
 • — Drill
 • — 6 mm borr
 • — En stor nål
 • — Saks

Materialer

 • — Trelime
 • — Finérplate: V 140 cm x H110 cm
 • — 2 planker (dim. 4 x 2,5 cm): L100 cm
 • — 1 planke (dim. 4 x 2,5 cm): L140 cm
 • — 11 skruer med flatt hode
 • — Tykt ullstoff: V180 cm x H150cm
 • — Tykk platevatt: V170 x H140 cm
 • — En god dose stifter
 • — 4 overstrekkvare knapper: 25 mm
 • — Elastisk hyssing til å feste knappene med

Fremgangsmåte
1 – Sag og klipp alle materialene i henhold til målene som passer for din seng (målene jeg har oppgitt er for en 140 cm bred seng). Stryk ullstoffet slik at du ikke får noen rynker på den ferdige sengegavlen.

2 – Finn ut hvor du ønsker at knappene skal sitte, og marker dette på finérplaten. Mine er plassert 32 cm fra toppen, 20 cm fra sidene, og med 30 cm avstand mellom hver knapp. Bor hull der du har laget markeringene for å kunne træ den elastiske hyssingen gjennom platen for å feste knappene.

3 – Fest den lengste planken kant i kant med toppen av finérplaten med lim og skruer. Fest de to korte plankene kant i kant med hver kortside på platen på samme måte rett under den lange planken. Dette for å gjøre sengegavlen tykkere enn selve finérplaten.

4 – Legg platevatten flatt på gulvet og sørg for at den ikke har noen rynker eller bretter. Plasser finérplaten med plankene opp oppå platevatten. Strekk forsiktig i vatten mens du stifter den fast i plankene. Da blir den stram og fin. Gjør litt flid med hjørnene for at de ikke skal bli klumpete.

5 – Gjenta prosessen med ullstoffet. Sørg for å fordele det jevnt og fint med rette hjørner.

6 – Kle inn knappene som angitt på pakken. Det krever litt tålmodighet da det ikke er tidenes beste patent, men litt nøyaktighet her blir bra for sluttresultatet.

7 – Fest elastisk hyssing til hver av knappene ved hjelp av en stor nål. Træ nålen via stoffet, platevatten og ut på baksiden av finérplaten gjennom hullet du boret i steg 2. Lag en knute på hyssingen og stram den slik at knappen trekkes mot platen. Fest ved hjelp av en god dose stifter under knuten.

Sov søtt!