Mønster og fremgangsmåte til midiskjørt med folder

Som lovet: Her kommer mønster og fremgangsmåte til midiskjørtet med folder. Siden mønsteret er tegnet fra bunn av, er det vanskelig å definere en størrelse, men det burde passe dersom du vanligvis bruker størrelse Small/36. Jeg håper uansett det kommer til nytte, og dersom du lager din egen versjon, hadde det vært kjempestas å få se det!

Last ned mønsteret her (PDF) L

Verktøy

  • — Symaskin
  • — Saks
  • — Knappenåler
  • — Strykejern
  • — Rissehjul og kalkérpapir

Materialer

  • — 140 cm× 140 cm ullstoff
  • — 100 cm× 120 cm fôr
  • — 80 cm× 15 cm vliselin
  • — Tråd i samme farge som stoffet
  • — 17 cm skjult glidelås i samme farge som stoffet

Fremgangsmåte

Forberedelser

1 – Klargjør stoffet i henhold til anvisningene til stoffet du har valgt (vask, stryk og strekk) før du klipper ut mønsteret.

2 – Klipp ut mønsterdelene i henhold til klippeplanen angitt i mønsteret. Overfør merkene fra mønsteret til baksiden av stoffet.

3 –Kast over/sikksakk sidekantene på skjørtet – både ullstoffet og fôret.

4 – Stryk vliselinet til vrangsiden av ett av de to midjebåndbitene.

Skjørtet

5 – Sy med normal søm ca. 3–4 sting ved den firkantede markeringen på begge bakstykkene (2).

6 – Nål bakstykkene (2) sammen ved midtsømmen med rettside mot rettside og matchende markeringer. Sy, og press sømmonet fra hverandre.

7 – Nål forstykket (1) og bakstykket (2) sammen ved sidesømmen med rettside mot rettside og matchende markeringer. Sy, og press sømmonet fra hverandre.

Fôret/underskjørtet

8 – Gjør det samme som du gjorde i steg 4 til 6 med fôret også.

9 – Plasser fôret/underskjørtet på innsiden av skjørtet med vrangsiden mot hverandre. Nål fôret/underskjørtet til skjørtet langs toppen med matchende markeringer og sidesømmer. Tråkle fast.

Midjebåndet

10 – Tråkle med 1,5 cm sømmonn på den markerte langsiden av midjebåndet uten vliselin. Lag en brett langs denne sømmen slik at vrangsiden kommer inn, og damp/press bretten på plass. Fjern den tråklede sømmen.

11 – Nål de to midjebånddelene til hverandre med rettsiden mot rettside langs langsiden som ikke har markeringer (motsatt av den du brettet i steg 10). Sy sammen.

12 – Press sømmonnet fra steg 11 fra hverandre, og deretter mot den midjebånddelen som har vliselin på seg. Sy med skjult stikling for at sømmen skal holde seg på plass. Vreng midjebåndet slik at rettsiden kommer ut, og damp/press den øvre kanten slik at du får en fin brett.

13 – Nål midjebåndet som ikke har brett og vliselin til skjørtet med rettside mot rettside og matchende markeringer. Sy og press sømmonnet fra hverandre og derretter mot midjebåndet.

14 – Plasser bretten på midjebåndet med vliselin langs sømmen fra steg 13 og sy den fast til skjørtet med faldesøm (skjult søm).

Glidelås
15 – Sy inn den skjulte glidelåsen som beskrevet i denne videoen fra So-sew-easy

Nedresøm/falltillegg

16 – Brett inn 2 cm langs skjørtets nedre kant slik at vrangsiden vender inn. Damp/press bretten. Brett så igjen på samme måte bare denne gangen 4 cm fra den første brettekanten. Damp/press og sy på plass med faldesøm.

17 – Gjenta prosessen fra steg 15 på fôret/underskjørtet, bare at den andre bretten er kun 2 cm fra den første, og faldesømmen er byttet ut med en stikling 0,5 cm fra den første brettede kanten.