Oppskrift på eltefritt grytebrød

Først og fremst: Jeg kan på ingen måte ta æren for denne oppskriften. Det er Espen fra bloggen Heia mat som skal takkes for at jeg nå kan imponere med hjemmelaget brød når vi har overnattingsgjester. Den første gangen jeg laget det brant jeg hånden noe voldsomt i prosessen. Totalt verdt det, så klart! Som en tilleggsbonus er det like lett å lage som det er godt. Det krever bare at du planlegger litt i forkant da det skal heve i bortimot ett døgn.

Ingredienser

  • — 700 g siktet hvetemel
  • — 100 g fullkornsmel
  • — 200 g siktet rugmel, fint
  • — 1/2 ts tørrgjær
  • — 3 ts salt
  • — 8 dl kaldt vann

Fremgangsmåte

Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Lag så en liten grop i melblandingen til å helle vannet i. Rør det hele sammen med en sleiv til du har en jevn og våt deig.

Det er nå planleggingen kommer inn i bildet. Deigen skal nemlig stå og godgjøre seg under plastfolie i 18 til 24 timer. I mellomtiden må du bare prøve å leve livet så normalt som mulig uten å fokusere for mye på hva du skal ha på skiva når det hele er klart.

Når venteleken er over, setter du en tom jerngryte med lokk i ovnen på 250 grader C i 30 minutter. Ta gryten (forsiktig) ut av ovnen, og dryss litt mel i bunn. Først nå skal deigen få forlate bollen og entre gryten. Legg på lokket og sett gryten – denne gangen med innhold – i ovnen. Etter 30 minutter tar du av lokket (megaforsiktig!) og baker brødet i ytterligere 15 minutter.

Siste runde med venting skjer mens brødet kjøles litt ned før du skjærer i det.

God karbing!


No comments

Comments


Comment

You may use HTML tags and attributes

Add