Oppskrift på fullkornspitabrød

Jeg har fått det for meg at jeg vil lage så mye av det jeg spiser fra bunn av – både for å ha bedre kontroll på hva jeg putter i meg, men også for å bli flinkere på kokkelering. Så da jeg var skikkelig sugen på pitabrød her om dagen, ble jeg fint nødt til å bake.

Jeg har prøvd et par ulike oppskrifter, men lyktes ikke med å få pitabrødene til å heve seg slik de skulle. Lommen til å putte godsakene i uteble. Det er selvsagt godt mulig det ikke var oppskriften det var noe i veien med, men heller mine manglende bakeegenskaper. Men likevel, e pita uten lomme, er ingen pita.

Til slutt prøvde jeg denne oppskriften from Veg Recipes of India, og vips: Lomme! Fy søren så moro det var å se at pitabrødene vokste i ovnen, og ikke minst ble jeg fra meg av begeistring av tanken på alt det gode jeg kunne putte inni.

Ingredienser

  • — 450 g fullkornsmel
  • — 120 ml lunket vann til gjæren
  • — 295 ml lunet vann til resten av deigen
  • — ½ ss tørrgjær
  • — 1 ½ ss olivenolje til deigen, og 1 ss til å smøre deigen med
  • — ½ ss salt
  • — en liten klype sukker

Fremgangsmåte

Tilsett 120 ml lunket vann i en liten bolle og sprinkle litt sukker i det. Tilsett tørrgjøren og la det stå i romtemperatur  i 10 til 15 minutter.

Miks sammen de tørre ingrediensene i en stor bolle. Tilsett olje og resten av vannet. Hell i gjærblandingen og kna til du har en jevn og fin deig. Smør inn deigen med resten av oljen, dekk over med et kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i romtemperatur i 1 til 1,5 time til den har doblet i størrelse.

Forvarm stekeovnen til 250 grader C. Hell deigen over på en melet arbeidsflate og press luften forsiktig ut. Del den opp i 6 til 8 like deler og lag mediumstore boller. Kjevle bollene til runde sirkler på ca. 15 cm i diameter og 0,5 cm tykkelse. Ha pitabrødene over på pakepapirkledde/innspurte stekeplater. Dekk de med et kjøkkenhåndkle og la de etterheve i romtemperatur i ca. 10 minutter. Stekes i 7 til 10 minutter, eller til pitabrødene er puffet og har en gyllen farge.

Fyll lommen med det hjertet (eller magen) måtte begjære, og nyt.

Næringshold per pitabrød (6 til 8 stk): 208 kcal, 38 g karbohydrat, 6 g protein, 3 g fett


No comments

Comments


Comment

You may use HTML tags and attributes

Add