Rødbetepesto er best(o)

Jeg digger pesto, og det hører til sjeldenhetene at det ikke står et hjemmelaget parti i kjøleskapet (snikskryt). Jeg synes den hjemmelagede versjonen er mye rikere på smak enn de man får kjøpt på dagligvaren, og man trenger da ikke å ha på like mye for å få samme effekt. Det er tross alt en god del olje i pesto (ikke at det nødvendigvis er negativt).

Jeg holder meg stort sett til den tradisjonelle versjonen med basilikum, pinjekjerner, hvitløk, lime og olje, men så er det jo moro å teste andre versjoner. Denne oppskriften er et eksempel på det og jeg digger den sterke, rosa fargen! Jeg har testet rødbetepesto på alt fra pizza til salater med stort hell.

Ingredienser

  • — 250 g bakte rødbeter i terninger
  • — 75 g røstede valnøtter
  • — 200 g raspet parmesan
  • — 200 g olivenoilje
  • — 15 g (3 ts) sitronsaft
  • — Smak til med salt

 

Note to self
Det måtte et uvanlig google-søk til for å lære at det er rødbetene som gjør at man tisser rosa etter å ha spist mye av denne pestoen.

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 190 grader C. Skrell rødbetene og del dem opp i terninger på ca. 3× 3 cm. Pakk dem inn i aluminiumsfolie og bak dem i ovnen i ca. 50 minutt, eller til de er myke. La dem avkjøle helt. Røst valnøttene til de begynner å bli lett gylne.

Ha alle ingrediensene med unntak av oljen i en høy og smal beholder (f. eks. et litermål). Bland sammen med en stavmikser. La stavmikseren stå i og hell over oljen. Blend mens du sakte løfter stavmikseren opp slik at oljen blander seg gradvis inn i resten av røra. Her er en video av jwsobeck som illustrerer det hele.