Video: Hvordan sy inn synlig glidelås

En synlig glidelås kan være fin designdetalj på et plagg. Jeg brukte det på trumpetskjørt med synlig glidelåst og en matchende topp, og likte det så godt at jeg ville lage en video om hvordan man gjør det (på engelsk). Under er også en tekstuell beskrivelse på fremgangsmåten. Jeg håper det er til hjelp!

 

Verktøy og materialer

  • — Symaskin
  • — Strykejern
  • — Tekstilpenn
  • — Knappenåler
  • — Målebånd
  • — Saks
  • — Plagget du skal sy glidelåsen inn i
  • — Vliselin
  • — Glidelås

Fremgangsmåte

Merk at alle markeringer må gjøres på stoffets vrangside.

1 — Legg vliselinet med den limbare siden mot tekstilet (plagget) der glidelåsen skal være. Vliselinet bør være litt lengre og bredere enn selve glidelåsbåndet. Legg en strykeklut over, damp den lett, og fest vliselinet ved å holde strykejernet mot kluten i noen sekunder. Repeter på motsatt side.

2 — Mål hvor lang avstand det er fra kanten av stoffet (på plagget) til der toppen av glidelåsen skal plasseres, altså hvor stort sømmonn det skal være, og marker med en tekstilpenn. Jeg kommer til å referere til dette som den horisontale linjen. Plasser toppen av hekteradene på glidelåsene på dette merket, og lag et nytt merke på bunnen av hekteraden. Legg motsatt stoffdel inntil den du nettopp har laget markeringer på, og lag tilsvarende markeringer her.

3 – Finn ut hvor mye av glidelåsbåndet du vil skal være synlig når glidelåsen er ferdig montert. Mål fra midten av hekteraden og ut til dit du vil stoffet skal begynne. Legg dette målet til mengden sømmonn som er i mønsteret det glidelåsen skal plasseres. Ta totalen av disse to målene og lag flere markeringer parallelt til stoffkanten.

4 — Sy med løse sting langs den markerte linjen. Når du har kommet til den horisontale linjen fra steg 2, roterer du stoffet 90 grader og fortsetter å sy til kanten av stoffet.

5 – Legg den ene stoffbiten over den andre med rettside mot rettside og matchende markeringer. Nål dem sammen fra den horisontale linjen ned til bunnen av plagget. Sy med normale sting.

6 – Mål 1,5 cm opp fra de horisontale linjen og lag et merke. Klipp diagonalt fra dette merket til hjørnet av sømmen du laget i steg 4. Press/damp sømmonnet fra hverandre langs sømmen med vrangsiden mot hverandre.

7 – Vreng plagget slik at rettsiden kommer ut og plasser glidelåsen på innsiden av plagget slik at bunn av metall-/plastdelen under hekteraden akkurat er synlig fra utsiden av plagget. Bruk en finger til å presse ned glidelås og stoffet slik at de ikke beveger seg. Vrenger plagget lik at du kan se bunnen av glidelåsen og de to trekantene som ble dannet da du klippet diagonalt i steg 6. Nål glidelåsen fast til de to trekantene og sy med normal søm.

8 – Plasser den brettede kanten på plagget slik at den er parallell med hekteraden. Avstanden fra midten av hekteraden og brettekanten er den du satte i steg 3 (mengden synlig glidelåsbånd). Fra rettsiden av stoffet holder du stoff og glidelås på plass mens du vrenger plagget slik at kan se glidelåsbåndet. Nål fast glidelåsbåndet til sømmonnet på plagget og sy med normale sting langs sømmen du laget i steg 4.

9 – Test at glidelåsen kan åpnes og lukkes uten problem før du repeterer steg 8 på motsatt side av plagget.

10 – Avslutt med å fjerne synlige hjelpesømmer og klipp bort løse tråder.


No comments

Comments


Comment

You may use HTML tags and attributes

Add