Mønster og fremgangsmåte til babyoverall

Farmor og mormor jobber flittig med å fylle opp garderoben til Lille G med hjemmestrikk av høy hallendussenfaktor. Siden det aldri ble noen strikkerske av meg, må mine bidrag kommer fra symaskinen. Første plagg ut ble denne overallen i kordfløyel. Det er også det første prosjektet jeg gjorde med min nyervervede overlock-maskin. Hvorfor i all verden har jeg ikke gått overlock før nå?

Siden Lille G holder seg trygt på innsiden av magen en stund til, har jeg ikke fått prøvd plagget på enda. Det er derfor ikke helt sikkert størrelsen stemmer helt, og jeg blir hoppende glad om du gir en tilbakemelding dersom mønsteret trenger justeringer.

Mønsteret laster du ned her, og fremgangsmåten finner du under bildet.

Størrelse
68 cm (4 til 6 måneder)

Verktøy og materialer
— Symaskin
— Strykejern
— Saks
— Knappenåler
— Synål
— 140 cm× 50 cm tekstil uten/med lite elastikk. Jeg har brukt kordflløyel i fargen Jade  fra Stoff & Stil.
— Tråd i samme farge
— 25 cm strikk i 1,5 til 2 cm tykkelse
— 2 knapper
— Skråbånd (valgfritt)

Fremgangsmåte

Forberedelser

1 – Klargjør stoffet i henhold til anvisningene til stoffet du har valgt (vask, stryk og strekk) før du klipper ut mønsteret.

2 – Klipp ut mønsterdelene i henhold til klippeplanen angitt i mønsteret (last ned gratis mønster her). Overfør merkene fra mønsteret til baksiden av stoffet.

3 – Kast over/sikksakk kantene på sidesømmen og midtsømmen på nedre fremstykke (1) og bakstykket (2).

Sy buksedelen

4 — Nål sammen midtsømmen på det nedre forstykket (1) med rettside av stoffet mot rettside. Sy, og damp/press sømmonnet fra hverandre. Gjør det samme for bakstykket (2).

5 — Nål sidesømmene på nedre forstykke (1) til bakstykket (2) med rettside mot rettside. Sy og damp/press sømmonnet fra hverandre.

6 — Nål skrittsømmen på nedre forstykke (1) til skrittsømmen på bakstykket (2) med rettside mot rettside. Sørg for at midtsømmen på for- og bakstykke passer overens. Sy først skrittsømmen med 1,5 cm sømmonn, deretter med 1 cm sømmonn. Klipp rett utenfor den ytterste sømmen for å ha minst mulig tekstil i dette området. Sikksakk deretter den klippede kanten.

Øvre forstykke

7 — Nål sammen øvre forstykkene (3) – stoff og belegg – langs øvre kant med rettside mot rettside. La det være 1,5 cm sømmonn igjen ved sidesømmen. Press sømmon fra hverandre, og deretter mot belegget. Sikre at formen holder seg ved hjelp av skjult stikling.

8 — Nål sammen sidesømmene på øvre forstykke (3) med rettside mot rettside. Press sømmonn fra hverandre, og deretter mot belegget. Sy med skjult stikling så langt det lar seg gjøre.

9 — Vreng det øvre forstykket slik at rettsiden av stoffet vender ut. Sørg for at du får fine, rette hjørner. Tråkle den nedre kanten på forstykket sammen.

10 — Nål det øvre forstykket (3) til det nedre forstykket (1) med rettside mot rettside, og matchende markeringer. Tråkle fast.

Kantebånd

 11 – Brett hver av kantebåndene (4) med rettside mot rettside på langs. Damp bretten. Tråkle 1,5 cm fra kanten på den ene langsiden av hvert kantebånd. Brett kanten inn mot midten langs sømmen med rettsiden ut. Damp bretten. 

12 — Nål kortsiden av hvert kantebånd (4) sammen med rettside mot rettside slik at det skapes en ring. Sy og press sømmonn fra hverandre.

13 — Nål langsiden av den ubrettede kanten av kantebåndet til bunnen av buksebeinet med rettside mot rettside, og sidesøm på kantebånd sammenfallende med skrittsømmen på buksen. Sy, og press sømmonn ned mot kantebåndet. Sy med faldesøm (skjult søm) den brettede kanten fra steg 11 til innsiden av buksebeinet.

Seler

14 — Brett hver av selene (5) på langs med rettside mot rettside. Sy sammen kortsidene som har markering fro knapp. Press sømmonn fra hverandre.

15 — Sy sammen langsiden av selene og vreng de slik at rettsiden kommer ut. Damp/press selene slik at de får en fin form. Sy med stikling langs kantene om du ønsker det.

16 – Nål den åpne delen av selene der det er merket på bakstykket (2). Tråkle på plass.

Belegg og strikk

17 — Nål kortsiden av belegget (6) med rettside mot rettside. Sy og press sømmonn fra hverandre. Alternativ 1: Sy skråbåndet til den umerkede kanten på belegget med rettside mot rettside. Brett skråbåndet rundt sømmonn og sy fast fra forsiden av belegget rett over en første sømmen du festet det med. Alternativ 2: Kast over/sikksakk den umerkede kanten av belegget (uten å bruke skråbånd).

18 — Nål fast den merkede kanten av belegget til toppen av buksen, med selene og øver forstykket mellom buksen og belegget, og rettside mot rettside. Sy, og press sømmon fra mot belegget. Sy fast belegget med skjult stikling.

Knapper

19 – Lag knappehull der de er merket på det øvre forstykket (3) i henhold til instruksjonene på symaskinen din. Sørg for at knappehullene passer til knappene du har valgt.

20 – Sy fast knappene der det er markert på selene, eller der de bør være for å best passe den lille som skal kles opp i overallen.

Se der, du er ferdig! Ikke nøl med å spørre dersom noe er uklart, og hør gjerne fra deg dersom det er noen feil eller mangler i mønsteret eller fremgangsmåten.


Comments

No comments


Add

Comment

You may use HTML tags and attributes