Mønster og fremgangsmåte til raglandskjorte til baby

Joa, jeg vet det er meningen jeg skal bruke de siste ukene før termin på å slappe av, men det er så mye gøyere å lage babygreier! Det står en uro, en koseklut, en babygym og en buksedress på listen over ting jeg håper å lage før den lille melder sin ankomst. Så må jeg bare velge hva jeg skal prioritere; hvile, eller gjøre et innhugg i tekstillageret mitt? 

Jeg er akkurat ferdig med dette settet bestående av en raglanskjorte og haremsbukse i størrelse én måned (tror jeg). I likhet med babyoverallen, har jeg naturlig nok ikke hatt muligheten til å sjekke om størrelsen er riktig, så husk på det dersom du har lyst å lage din egen versjon.

I så fall kan du laste ned mønsteret her, og lese fremgangsmåten under.

Jeg har virkelig fått sansen for den naturlige, retroinspirerte stilen på barneklær, så Lille G kommer til å se ut som et lite naturbarn i linklær enten han vil eller ikke. Mamsen bestemmer! Og så er det jo ekstra stas når det er selvlaget.

Mønsteret til skjorten har jeg laget ved hjelp av Cloud Factory sin fremgangsmåte for å lage basismønster til barneklær. Jeg la til krage og knapperad, og endret ermene til raglanstil. Jeg er spent på å finne ut om den i det hele tatt vil passe Lille G når han er tre måneder slik det er meningen at den skal.

Størrelse
50–56

Verktøy og materialer
— Symaskin
— Strykejern
— Knappenåler
— Sikkerhetsnål
— Saks
— Målebånd
—Kalkér-/mønsterpapir og rissehjul
— 140 cm x 40 cm linstoff (eller et annet ikke-elastisk stoff)
— Sytråd i samme farge som stoffet
— 4 patentknapper

Fremgangsmåte

Forberedeler

1 – Klargjør stoffet i henhold til anvisningene til stoffet du har valgt (vask, stryk og strekk) før du klipper ut mønsteret.

2 – Klipp ut mønsterdelene i henhold til klippeplanen angitt i mønstere (last ned mønsteret her). Overfør merkene fra mønsteret til baksiden av stoffet.

3 – Kast over/sikksakk kantene på sidesømmen og skuldersømmen på for- (1) og bakstykket (2), og side- og skuldersømmene på ermene (3), med mindre du syr med en overlock-maskin.

Skjorten

4 – Nål sammen sidesømmen på forstykket (1) til bakstykket (2) med rettside mot rettside. Sy sammen, og damp/press sømmonnet fra hverandre

5 — Brett den nedre kanten på skjorten inn 1 cm slik at vrangsiden av stoffet vender inn. Damp/press bretten på plass. Brett igjen 2 cm fra den første brettekanten. Sy med stikling 1,8 cm fra den andre brettekanten.

6 — Brett forstykket (1) inn 1 cm fra midt foran slik at vrangen vender inn. Damp/press bretten på plass. Brett igjen 2 cm fra den første brettekanten. Damp/press bretten på plass, og sy med stikling 1,8 cm fra den andre brettekanten.

Ermene

7 – Brett hver erme (3) på langs og nål sammen sidesømmen med rettside av stoffet mot rettside. Sy og press/damp sømmonnet fra hverandre.

8 – Brett nedre kant av ermet inn 1 cm slik at vrangen vender inn. Damp/prett bretten på plass. Brett igjen 1 cm fra den første brettekanten. Damp/press og sy med stikling 0,8 cm fra den andre brettekanten. La det være ca. 2 cm åpning i sømmen til å træ inn strikken. Bruk en sikkerhetsnål til å træ strikken gjennom bretten. Sy endene på strikken sammen, og sy igjen åpningen du etterlot.

9 — Nål fast skuldersømmen på ermene til skuldersømmen på skjorte med rettide mot rettside, og slik at både sidesøm og markeringer stemmer overens. Sy og dress/damp sømmonnet mot ermene.

Kragen

10 — Brett den nedre kanten på den ene kragedelen (5) inn 1 cm slik at vrangen kommer på innsiden. Damp/press bretten på plass.

11 – Nål de to kragedelene (5) sammen langs den øvre kanten med rettside mot rettside. Sy sammen, og damp/press sømmonnet fra hverandre, deretter mot den ubrettede kragedelen. Sy med skjult stikling fra ca. 1.5 cm den ene sidesømmen til den andre.

12 – Nål sammen sidesømmen på kragen og sy. Vreng kragen slik at rettsiden kommer ut. Sørg for å få rette og fine hjørner før du presser/damper kragen.

13 – Nål sammen den ubrettede kanten på kragen til halsåpningen på skjorten med rettside mot rettside og matchende markeringer. Damp/press sømmonnet mot kragen.

14 – Legg den brettede kanten på kragen mot halssømmen fra steg 12 på innsiden av plagget. Nål fast og sy fast den løse kragedelen oppå halssømmen fra rettsiden. Du kan også feste den løse kragedelen ved skjult søm.

Knappene

15 — Fest knappene til skjorten hvor det er markert ved å følge instruksjonen på knappene


Comments

No comments


Add

Comment

You may use HTML tags and attributes