Warning: Declaration of Walker_Nav_Menu_Dropdown::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/functions.php on line 475

Warning: Declaration of Walker_Nav_Menu_Dropdown::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/functions.php on line 479

Warning: Declaration of Walker_Nav_Menu_Dropdown::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/functions.php on line 483

Warning: Declaration of Walker_Nav_Menu_Dropdown::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/functions.php on line 503
Ikea-hack: Slik fikk vi inframe kjøkken av ikeaskrog — Note to self
Warning: A non-numeric value encountered in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/snippets/vars-layout.php on line 47
 

Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/layout-base.php on line 64

Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/single.php on line 26

Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/layout-base.php on line 64

Ikea-hack: Slik fikk vi inframe kjøkken med ikeaskrog

Publisert i Hjem og interiør 15. mars 2021
Read this post in English

Endelig, kjøkkenet er ferdig! Eller. Vi mangler fortsatt benkeplate, vask og koketopp, men vi spretter likevel en litten sjampanje for å feire at vi kom i mål med en humpete Ikea-hack. På grunn av dårlig kommunikasjon fra møbelsnekkeren som opprinnelig skulle lage kjøkkenet, dukker det opp noen utfordringer som to ikke-møbelsnekkere ikke klarer å forutse. Men det er når det lugger man lærer, så nå skal jeg dele hvordan vi gjorde det, og hvordan vi burde gjort det ;). Jeg legger ved tegninger og maler for spesielt interesserte. Men først må jeg gi en liten kjøkkenfanfare til Soon snekkerverksted som reddet hele Prosjekt Kjøkkenhack da den første møbelsnekkeren dumpet oss.


Warning: preg_match(): No ending delimiter '.' found in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/snippets/image-grab-src.php on line 4

Valg av design
Huset vårt er en moderne og minimalistisk tolkning av et klassisk saltakshus (klipp og lim fra arkitektenes beskrivelse). Vi ønsket at kjøkkenet skulle passe inn i samme beskrivelse. Valget falt på inframe, altså at frontene er trukket inn i en treramme. I vårt tilfelle stikker rammen 18mm utenfor frontene. I et forsøk på å spare noen kroner på et ihjelsprengt budsjett, tok vi utgangspunkt i skrogene Metod fra Ikea, og fikk lister, dekksider, rammer og sokkellist laget av møbelsnekker. Møbelsnekker sto også for monteringen av dette, mens vi klønet sammen skrogene selv.

Oppsett
Det første vi gjorde var å tegne opp kjøkkenet.Vi tegnet også inn hva vi skulle ha i hvert skap og hver skuff for å være sikker på at vi ikke bygget et fisefint kjøkken, men ikke fikk plass til bakepapiret. Etter å ha vurdert flere oppsett, valgte vi å gå for en lang kjøkkenbenk som strekker seg over hele rommets lengde, og blir en sittebenk i stuedelen. Vi har tre høyskap som avsluttes i flukt med takvinduet. For å bruke hele takhøyden, satte vi benkeskap oppå høyskapene, og kappet det til å passe skråtaket. I tillegg til skapene på langveggen, skal vi etterhvert også bygge fire skap som vil fungere dels som en romdeler, og dels som et rekkverk for stuen som ligger på et høyere nivå enn kjøkkenet.

Slik laget vi rammen
Det er flere måter å lage en illusjon av en ramme med utganspunkt i ikeaskrogene. Den enkleste løsningen er å ha dekksider mellom, over og under hvert skrog, og skru dem fast fra innsiden av skrogene. Da kan man bruke samme størrelsen på frontene som Ikea, og man slipper å tenke på at rammen stjeler av plassen til inventaret. Denne metoden vil jo gjøre at kjøkkenet bygger mer i bredden, noe vi ikke hadde mulighet til.

Vi gikk derfor for to andre metoder. På benkeskapene der vi har skuffer, festet vi listene på fremsiden av skroget. Det ble brukt plugger og lim. Merk at frontene da må gjøres smalere enn Ikea sine fronter for å få plass mellom rammen. På høyskapene, der vi har skapdører, er listene T-formet. Stammen på T-en er kilt mellom skrogene, mens den synlige delen av listen er foran. Dette gjorde vi fordi vi måtte ha en avstand mellom skrogene for å gi plass til komfyren.

Note to self: Det er ikke plass til komfyr dersom man fester listene rett på skroget. Merk også at frontene på oppvaskemaskinen må være bredere enn skuffefrontene for å dekke hele maskinens bredde.

En annen ting som er viktig å tenke på, er at listen naturlig nok stjeler av bredden, slik at skapdøren skyves litt inn i døråpningen. Det gjør at man ikke får plass til å ha skuffer inni skapet.

Sokkellist
I bunn av de vertikale listene er det festet en kloss som har samme høyde som sokkellisten. Denne går under skroget, og tetter hullet mellom rammen og sokkellisten. Selve sokkellisten er flere korte heltrestykker som er plassert mellom hver kloss. Det gjør at vi ha mulighet til å ta de bort hvis vi trenger å komme til under skroget.

 


Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/layout-base.php on line 64

Warning: preg_match(): No ending delimiter '.' found in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/snippets/image-grab-src.php on line 4

Håndtak og trykk-åpne-beslag
Vi ønsket oss et minimalistisk uttrykk, så vi droppet håndtak der vi kunne. På skapdørene gitt vi for Utrustra trykk-åpne-beslag, mens vi på skuffene har Exceptionell trykk-åpne-beslag, begge fra Ikea. Skuffen under vaskekummen – der vi skal ha kildesortering og derfor blir litt ekstra vekt – har vi Utrusta elektrisk trykk-åpne-beslag.

For oppvaskemaskinen måtte vi gruble litt, men Soon snekkerverksted løste det elegant. De festet den øverste horisontale listen til toppen av fronten istedenfor til den vertikale rammen, og med et hakk under, funger den som et håndtak. Fiffig som fy! Sånn i retrospekt kunne vi jo gjort dette på alle skuffene. Neste hus …

Det eneste stedet som har synlige håndtak er kjøleskap- og frysdør. Vi vurderte å ha samme løsning som på oppvaskemaskinen, men gikk for minste motstands vei. Her ble det Nydala håndtak fra Ikea, og jeg syntes i grunn de fungerte fint sammen med resten av kjøkkenet.

Henglser
Fordi rammen går utenfor frontene, er det viktig å velge hengsler som gjør at skapdørene kan åpnes uten å berøre rammen. Det er derfor brukt Blum halvdekkende hengsler med demping. Unntaket er kjøleskap og frys. Her er det satt inn innfelte skjulte hengsler for at hengslen ikke skal komme i veien for selve kjøleskapsdøra.

Lufting for hvitevarer
Det er krav til ventilasjon i skrogene med hvitevarer. I vårt tilfelle ble det lufting over og under komfyr og kjøleskap/frys, i tillegg til åpning for ventilasjonsrør i det ene høyskapet. Man kan selvsagt kjøpe ventilasjonsrister fra Ikea og andre kjøkkenleverandører som er laget til dette, men siden vi hadde luksusen av å ha møbelsnekker for hånden, lot vi dem leke seg med designet. Soon snekkerverksted hadde full kontroll på hva som måtte til for å tilfredsstille kravet, og løste det med horisontale linjer i sokkellist og dekorlist.

Skyggelist under benkeplate
Vi skal ha benkeplate i 4mm massiv stål som strekker seg over den nesten 6 meter lange kjøkkenbenken. Jeg tror det kommer til å se fantastisk ut mot det mørke treverket *krysser fingrer. Selv om det strengt tatt ikke er nødvendig, kan det være hensiktsmessig å ha en plate under stålplaten for å unngå at kjøkkenbenken fungerer som en stortromme. Vi har derfor lagt en 19mm vannbesandig MDF plate under. Den har fått kantlist med samme finish som resten av kjøkkenet, og er plassert i flukt med skuffefrontene. De vertikal listene i rammen går helt opp til bunn av benkeplaten, som skal plasseres i flukt med fronten av rammen. Flukt, flukt, flukt.

 

Materialer og overflatebehandling
Fronter og dekkside er laget i 19mm eikefinert MDF kjøpt hos Oslo finerfabrikk. Rammen, sokkellist og dekorlist på toppen av høyskapene er i heltre eik.

For å unngå hvite striper mellom frontene og rammen, har jeg malt kanten på ikeaskrogene med Jotun Supreme finish i fargen Brunsort. Jeg vasket da først skroget, pusset lett, påførte heftgruning, og malte to strøk med liten malingsrulle for møbel og dører. Det skal sies at etter litt herjing under montering, må jeg nok ta en ny runde med malingsrulla. Jeg må også male skinnen som fester fronten til oppvaskemaskinen da man kan skimte den fra riktig (evt. feil) vinkel.

Vi har behandlet kjøkkenet med to strøk Liberon hardvoksolje i fargen svart. Her skal jeg innrømme at jeg gikk litt naivt til verks, så noen av frontene ble litt skjoldete. Man kan derfor se forskjell på de frontene jeg har behandlet, og de som er behandlet av møbelsnekker (æsj). Som et plaster på såret trøstet møbelsnekker meg med at også de slet med å få det jevnt. Ego reddet.

Her er det jeg lærte om hardvoksolje: Puss frontene med superfint pussepapir (typ 400) før og mellom hvert strøk. Pass på å pusse med treretningen, og børst bort støvet. Bruk hansker mens du jobber for å unngå fettmerker. Påfør et tynt lag hardvoksoljen i treretningen, og tørk av med en støvfri klut til det er heeeelt tørt. Det skal altså ikke komme olje på kluten når du er ferdig.

Siden de frontene jeg behandlet er litt lysere, er planen å behandle disse med et ekstra strøk. Forhåpentligvis vil det også jevne ut skjoldene litt *krysser fingrer igjen. Hjelper ikke det, får vi slippe treåringen løs med potetgullfingrer slik at skjolder blandes med fettmerker. Hva ellers har man unger til <3

Tegninger
Jeg legger ved tegningene av kjøkkenet vårt for spesielt interesserte. Nedenfor kan du laste ned borremal til skuffe- og skapfronter. Legg merke til at dette er til originalstørrelsen til Ikea, altså ikke justert for å få plass til ramme som er festet på fronten av skapene. Husk også å gjøre noen tester før du driller i vei på alle frontene.

Last ned borremal for Ikea skuffefronter og skapfronter (PDF) L

Tegninger med rammen montert på ikeaskrogene kommer


Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/layout-base.php on line 64

Warning: preg_match(): No ending delimiter '.' found in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/snippets/image-grab-src.php on line 4

Comments


Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/snippets/comments_right_50.php on line 17

 1. Hei! Hvor bred er listene/rammene mellom hver front?

  mars 18, 2021, 2:08 pm
  By: Christina


  1. Hei! Listen er 18mm bred, og så er det ca. 3mm avstand mellom listen og frontene.

   mars 18, 2021, 8:19 pm
   By: ninahso I Link


 2. Kva farge har du på veggen? Nydelig kombo💗

  mars 19, 2021, 7:34 am
  By: Anita


  1. Det er en farge jeg har fått blandet selv, men den er veldig lik Sheer Grey fro Jotun, bare litt varmere :).

   mars 21, 2021, 7:44 am
   By: ninahso I Link


 3. Hei! Dette kjøkkenet er bare så utrolig fint! Skulle ønske jeg ikke akkurat hadde pusset opp hyttekjøkken før jeg så dette :) Kan jeg få spørre deg om gulvet? Har du en leverandør å anbefale der?

  mars 19, 2021, 10:03 am
  By: Stine Balke


  1. Hei! Hehe, takk :). På kjøkkenet har vi betonggulv. Vil ikke anbefale de vi brukte til å behandle det. I etasjen under har vi heltre eikegulv fra Emne3. Det er lagt av tømrer Johny Jensen (@dinesen.gulvlegger.norge på instagram), og behandlet av Art parkettsliperi. Veldig fornøyd med det!

   mars 21, 2021, 7:47 am
   By: ninahso I Link


 4. Takk for svar! ☺️

  mars 19, 2021, 10:52 am
  By: Christina


 5. God morgen! Ok, noted. Tusen takk for svar :) Ha en god uke.

  mars 22, 2021, 10:01 am
  By: Stine Balke


 6. Kjøkkenet ditt er helt nydelig:) elsker fargene. Hvilken benkeplate tenker du ha, og i hvilken farge?

  april 19, 2021, 6:59 pm
  By: Marion


  1. Takk, så hyggelig :). Vi skal ha benkeplate i 4mm massiv står fra Purus. Gleder meg som en unge!

   april 29, 2021, 7:48 am
   By: ninahso I Link


 7. Så flott kjøkkenet er! Jeg har en likedan prosjekt hjemme og vurderer samme løsning som deg; IKEA + en front leverandør. Takk for tips og hvordan unngå fallgruver. Fort gjort og det er ikke alltid man klarer å forutse alle detaljene som skal på plass. Kan jeg spørre hvor mye dette kjøkkenet (fronter + tilpasninger + IKEA) kom på tilslutt? Har et budsjett som allerede er sprengt...

  juni 3, 2021, 3:49 pm
  By: Aimee


  1. Tusen takk :). Det har jeg ikke orket å regne på siden det ble så mye rot da vi måtte bytte møbelsnekker. Fronter, dekksider, ramme og sokkellist skulle egentlig koste rundt 24 000,–, og montering rundt 17 000,–. Det ble dessverre en god del mer, men jeg er usikker på hvor mye. Kjenner til det med sprengt budsjett ... ;).

   juni 4, 2021, 9:42 am
   By: ninahso I Link


 8. Uansett et flott kjøkken! Takk for at du deler info om detaljer som gjør at kjøkkenet er håndterbar og brukervennlig - som f.eks håndtak og linken til Blum hengsler. Kan jeg spørre deg om hvilke type hengsler (med info om modell nr./evnt. en link) som ble brukt til kjøleskap og fryser? Takker og bukker på forhånd!

  juni 16, 2021, 12:44 pm
  By: Aimee


Add

Comment

You may use HTML tags and attributes


Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/comments.php on line 31

Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/3/n/notetoself/www/wp-content/themes/hi-response-single/snippets/next-prev-single.php on line 86